Увеличават с 24.5% помощите за отопление

Увеличават с 24.5% помощите за отопление

93.18 лв. става месечният размер на помощите за отопление, увеличава се с 24.5% в сравнение с миналия зимен сезон. Новата стойност е определена със заповед на социалния министър Бисер Петков, съобщиха от МТСП.
От 1 юли, започна кандидатстването за енергийно подпомагане и ще продължи до 31 октомври. Всички, нуждаещи се от този вид социална подкрепа, могат да подават документи в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящия си адрес. Агенцията за социално подпомагане, ще изплаща за периода 1 ноември – 31 март, с увеличението от 91,75 лв. – от сегашните 374,15 лв. на 465,90 лв. Причина за увеличението е, че от 1 юли са влязли в сила по-високи цени на електрическата енергия.
Предприети са мерки, за да не се допусне отпадане на хора от енергийно подпомагане поради увеличението на пенсиите от 1 юли с 5,7%. Също така с промените в нормативната уредба беше разширен и обхватът на подпомаганите лица и семейства чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ.
Най-голямо е увеличението за хора попадащи в рисковите групи – възрастните хора, особено онези които живеят сами, хора с увреждания и самотните родители, на деца включени в образователния процес.
Очаква се с около 45 000 да бъдат увеличени подпомаганите семейства, като броят им ще достигне 255 000. През миналия отоплителен сезон ( 2018-2019 г.) са били подпомогнати 209 647 хора и домакинства.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder