Да пробиеш културно наследство! Държавата не била уведомена за дупките в Белоградчишките скали (видео)

Да пробиеш културно наследство! Държавата не била уведомена за дупките в Белоградчишките скали (видео)

Няма изготвен проект за поставянето новото осветление върху уникалните белоградчишки скали, които са част от Националното и културно наследство на България. Инициативата на група ентусиасти от Белоградчик буквално взриви общественото мнение и придизвика спешна проверка на Министерството на Културата. Как продължава казусът, Калин Иванов потърси гледните точки…

Инициативата на Ангел Боянов за осветление на Белоградчишките скали взриви обшественото мнение. До момента той не си представял, че идеята му ще придизвика обществен и институционален сблъсък.

Сигналът до медиите дошъл от група Общински съветници, които повече от месец се опитвали да разберат какво точно ще се монтира в туристическия обект.

И инициаторите и кметът на града твърдят, че пробиванията, които са направени са само за 11 осветителни тела, останалите били сложени на стари стойки, които са монтирани преди повече от 8 години.

Градоначалникът признава пропуска, че не е съгласувано с двете ресорни министерства – на културата и екологията. Според него обаче не тези дупки щели да разрушат скалите.

Сформираната междуведомствена комисия трябва да реши дали да остави осветлението и дали проявена самоинициатива ще бъде санкционирана.

Инвестицията на Ангел и съмишлениците му е за близо 11 хиляди лева.

Aвтор: Калин Иванов

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder