Социалните предложения на БСП не бяха приети

Социалните предложения на БСП не бяха приети

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не прие социални предложения на БСП. Съобщава darik.
Обсъдени бяха предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за семейни помощи за деца, внесени от левицата.
Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, които бяха внесени от БСП не бяха подкрепени от членовете на НСТС, с изключение на КТ „Подкрепа“. От БСП предлагат пенсиите за трудова дейност, които са отпуснати до 31 декември 2016 г., да се преизчисляват от 1 септември 2019 г. като индивидуалният коефициент за съответният човек се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г.
НСТС обсъди промените в Закона за семейни помощи за деца, внесени също от БСП. Предложението не беше прието, с изключение на КТ „Подкрепа“. От КТ „Подкрепа“ са на мнение, че предлаганата еднократна помощ за раждане не трябва да бъде обвързана с осигуровките.
Социалното и финансовото министерство също не подкрепиха предложените промени. С промените в закона се предлага еднократната помощ за второ и трето дете да бъде в размер на 10 минимални заплати, при условие, че двамата родители са осигурени 24 месеца преди раждането на детето. Другото предложение предвижда помощта за началото на учебната година за деца от слабосоциални семейства да се разшири не само за първокласници, но да се отпуска и за децата от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. В момента се отпуска 250 лева, като помощ за първокласника.
Бяха направени предложения и за промени в Закона за българските лични документи, внесени от Юлиян Ангелов и група народни представители на ВМРО.
Вицепремиерът Марияна Николова зяви, че: „Работодателските организации по принцип подкрепят предложения законопроект“. КРИБ се въздържа от подкрепа. Социалното министерство и синдикалните организации не подкрепиха законовите предложения в частта им за трудовата миграция и мобилност.
Вносителите на законопроекта предлагат издаването на лични документи за гражданите с български произход, живеещи извън България, които да важат само за територията на страната. Целта е да се реши въпросът с липсата на работна ръка и да се преодолеят проблемите с демографската криза.
„Социалните партньори оцениха като добра основа за дебат представения проект на Анализ на социално-икономическото развитие на страната след присъединяването й към ЕС“, добави Николова.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder