Във Видин обсъдиха ситуацията около Африканската чума по свинете

Във Видин обсъдиха ситуацията около Африканската чума по свинете

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка на територията на цялата страна, както и установеното огнище на заболяването Африканска чума по свинете в Мизия, днес, 16 юли, във Видин беше проведено поредно заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. Това съобщиха от общината.
„Целта на днешното заседание е отново да координираме действията на всички структури на местно ниво по прилагането на мерките за контрол и превенция на заболяването“, подчерта областният управител на Видин Албена Георгиева, която председателства областната епизоотична комисия.
Ситуацията е много динамична, особено в съседна Румъния, коментира д-р Валери Велков, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Видин. Той допълни, че до днес е получена информация за около 20 огнища на болестта само на територията на област Долж. Д-р Велков обясни, че установените на територията на България случаи на болестта при домашни прасета са при животни, отглеждани в стопанства от типа „заден двор“. „Там нещата, по отношение на мерките за боисигурност, не са на необходимото ниво. В промишленото животновъдство засега нямаме никакъв проблем, но опасенията са, че в тези 10- и 20-километрови зони около свинекомплексите е възможно да се получат такива инциденти и да се наложи унищожаване на животни и в промишления сектор“, обясни д-р Велков.
На кметовете на общини е било възложено да организират преброяване на прасетата, отглеждани в стопанства „заден двор“, след което да бъдат изготвени списъци по населени места, тъй като в момента няма точни данни колко прасета се отглеждат и къде, а това затруднява работата при ситуации като сегашната. „Голяма част от собствениците не са си изпълнили своите задължения по закона за ветеринарномедицинската дейност – безконтролно купуват свине, които нямат ушни номера, не се знае от къде са. И в информационната система на ОДБХ – Видин и на БАБХ фигурират не повече от 300 броя свине, които са редовно закупени, с ветеринарен документ и се знае техният произход, всичко останало е нелегална търговия“, отбеляза д-р Велков.
На свой ред представителите на общините отчетоха свършеното – от представените доклади стана ясно, че в част от общините изготвянето на списъците вече е приключило, а в останалите този процес в момента тече. Едновременно с това, от общините отчетоха, че по населените места са разлепени информационни материали, раздадени са и информационни брошури, хората са информирани за телефоните, на които трябва да съобщят дори и при най-малко съмнение за случай на Африканска чума по свинете.
Критика обаче отправи кметът на Белоградчик Борис Николов, който заяви, че макар всичко, което е било възложено на Община Белоградчик да е било изпълнено, това едва ли ще спре разпространението на болестта. „Това, което държавата не може да го свърши, го прехвърля на общините. Ние формално изпълняваме предписанията, но нямаме необходимите експерти и специалисти за осъществяване на качествена превантивна дейност“, подчерта кметът на община Белоградчик. В отговор на тази критика д-р Валери Велков обясни, че цялата ветеринарномедицинска дейност се извършва от служители на Българската агенция по безопасност на храните, респективно на Областната дирекция, а кметовете единствено е необходимо да съдействат за изготвяне на актуални списъци с прасетата, отглеждани в стопанства от типа „заден двор“, за да има пълна информация, даваща възможност за вземане на най-правилното решение.
На заседанието беше отчетено, че е засилен контролът на гранично пропускателните пунктове, като за всички случаи на превоз на свинско месо или суровини и храни, съдържащи свинско месо, се уведомява Българската агенция за безопасност на храните. Освен това се извършва дезинфекция на превозните средства
Всички горски служители са инструктирани да следят за състоянието на дивите свине, организирани са и редовни дежурства, отчетоха на свой ред представителите на държавните горски стопанства в област Видин. Припомнено беше, че има заповед на министъра на земеделието, храните и горите, според която държавните предприятия ще изплащат за убита дива свиня 50 лв., което цели намаляване на плътността на дивите прасета до 0,5 броя на 100 хка. Д-р Валери Велков коментира, че стимулирането на отстрела на диви свине е важно, особено за район като Северозападна България, където популацията на дивата свиня е една от най-високите в страната – 1,3 броя на 100 хка, а това е предпоставка за разпространението на болестта.
На финала на заседанието беше взето решение всеки четвъртък всички институции, имащи отношение по въпроса, да се събират, за да обобщават информацията за разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder