БАБХ поиска 1,4 милиона лева от МС, разходи по борбата с африканската чума по свинете

БАБХ поиска 1,4 милиона лева от МС, разходи по борбата с африканската чума по свинете

От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) са поискали 1,4 милиона лева, да им възстановят от Министерския съвет за разходи по борбата с африканската чума по свинете.
Това каза земеделския министър Десислава Танева пред червени депутати, които я привикаха да обясни за действията на държавата във връзка с епидемията. Тя се яви на срещата, заедно с индустриални свиневъди.

„Миналата седмица МС взе решение за нови 3,7 милиона лева за настоящата 2019 година – отново по видове мерки за борба с чумата“, каза тя.
Танева подчерта, чеиИма финансовото подпомагане за борба със заразата. Има опции и да получим европейска помощ. До края на деня ще бъдат дадени указания до ръководителите на пристанищна инфраструктура. Националните паркове са извън обхвата на мерките, изтъкна тя. До края на деня МОСВ ще издаде мерки относно депопулацията на дивата свиня.

Георги Бъчваров, представител на свиневъдите, сподели, че браншът е много притеснен. Той алармира за нерегламентирано клане на свине.
Румен Караманов обясни, че частичното унищожаване на задния двор няма да реши проблема. По думите му, заразата е причинена от човешкия фактор.

Свиневъдите са доволни, че в битката с чумата са се включили пожарна, полиция и войска. Според Караманов сме в извънредно положение. Трябва да се завардят пътищата, обясни той. Над 100 милиона лева е приноса на този бранш в бюджета.
Свиневъдите са категорични, че проблемът със задния двор е преди всичко социален.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder