Пази ли се архитектурното богатство на Видин?

Пази ли се архитектурното богатство на Видин?

Навярно на жителите на Видин е направил впечатление стартиралият ремонт на една от знаковите сгради във Видин, намираща се на площад „Бдинци“. Сградата-паметник на културата, в която преди демокрацията се е помещавал магазин на „Минерал сувенир“, при приватизацията минала в частни ръце. Съобщават от пресслужбата на общината.

В последните години сградата беше заградена с метална ограда, тъй като беше станала опасна.
Как се е стигнало до този ремонт обясни главният архитект на Видин Ангел Недялков, който разказа, че неколкократно са изпращани писма до собствениците с настояване за осъществяване на необходимите действия за привеждане на сградата в безопасен и естетически издържан вид.
„Тази сграда е знакова за нашия град и ние отдавна водим кореспонденция със собствениците – в края на краищата те ремонтираха покрива и са обещали до 15 септември фасадата да бъде възстановена съгласно одобреното от НИНКН. Всички орнаменти ще бъдат възстановени в автентичен вид – те са заснети, ще бъдат направени наново с калъпи“, подчерта архитект Недялков.

Община Видин е предприела мерки и по отношение на други сгради, заяви кметът Огнян Ценков. Той даде пример със сградата на старата поща и на бившата туристическа спалня. „Преди две години изпратихме писмо до министъра на културата да се премине по процедурата за премахване на статута на културен паметник, иначе не можем да предприемем никакви действия. Тогава, когато това нещо се направи, ние можем да премахнем сградите за собствена сметка и да потърсим своите права, чрез съдебните институции, за възстановяване на разходите, които сме направили“, подчерта Ценков.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder