Топ вести
Цената на петрола скача с 2%

Цената на петрола скача с 2%

Петролните фючърси поскъпват в понеделник с около 2% на фона на ескалация на напрежението в Близкия Изток. Инвеститорите се притесняват, че задържането от страна на Иран на британски танкер през миналата седмица може да увеличи рисковете от нарушаване на доставките на суров петрол през Ормузкия проток. Предават novini.bg., цитирайки БНР.

Фючърсите на петрол брент с доставка през септември поскъпнаха първоначално към 64,03 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през август – към 56,84 долара за барел.
Последва известно стабилизиране на цените, след като беше съобщено, че в понеделник едно от големите либийски петролни находища „Шарара“ е възобновило наполовина своя капацитет. Това петролно находище беше затворено в петък, което доведе до загуба на добивите с около 290 хил. барела на ден, пояснява БНР.
През днешната обедна европейска търговия фючърсите на петрола брент нарастват с 2,15% към 63,80 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол – с 1,87% към 56,67 долара за барел, след като обаче те отбелязаха сериозни понижения през миналата седмица съответно с 6,4% и със 7,6% в резултат на подновени опасения за по-слабо потребление на петрол на фона на забавящия се икономически растеж в световен план и с оглед на растящото производство в САЩ.
Иранската революционна гвардия заяви в петък, че е задържала в Персийския залив петролен танкер, плаващ под флага на Великобритания, в отговор на британския арест на ирански супертанкер по-рано този месец край бреговете на Гибралтар.
Този ход от страна на Техеран засили притесненията за евентуални прекъсвания на доставките през Ормузкия проток при устието на Персийския залив, през който проток преминават около една пета от световните доставки на петрол.
Междувременно висш служител на американската администрация заяви в петък, че САЩ ще унищожи всеки едни ирански дрон, който лети близо до техни кораби в Персийския залив. Тази заплаха идва само ден, след като САЩ заявиха, че вече са унищожили ирански безпилотен самолет в Ормузкия пролив.
Нарастващото напрежение между Иран от една страна, и САЩ и Великобритания от друга страна, беше в основната на предпазливото поскъпване на петрола в петък и допринася за днешното по-рязко възходящо движение.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder