Международен събор на прохода „Кадъ боаз“

Международен събор на прохода „Кадъ боаз“

За деветнадесета поредна година хората от Северозападна България и Югоизточна Сърбия си срещнаха на прохода „Кадъ боаз“. Няколко хиляди бяха гостите, които се включиха в мащабното събитие край граничните села Салаш – България, и Ново Корито – Сърбия, за да засвидетелстват за пореден път приятелството и дружбата между двата народа. Съобщиха от пресслужбата на община Белоградчик.

По традиция събитието започна с изпълнението на химните на двете страни и празничен водосвет, отслужен от Архимандрит Антим, протосингел на Видински митрополит Даниил.
Гости на Събора бяха народният представител Филип Попов от ПГ „БСП за България“, Сашко Каменов – директор на РДГ-Берковица, Главен инспектор

Димитър Димитров – началник на Гранично полицейско управление в Белоградчик, Илиян Илиев – Директор на Държавно горско стопанство – Белоградчик и Михаил Миков – дългогодишен радетел за българо-сръбско приятелство и сътрудничество, и изграждането на ГКПП на прохода „Кадъ Боаз“. Сред гостите от сръбска страна бе народният представител Милия Милетич от град Свръльиг.

Кметът на община Белоградчик Борис Николов и зам. кметът на община Княжевац Радоица Вучкович, основни организатори на Събора, приветстваха всички участници в празника на дружбата и приятелството, който датира от далечната 1925 година. Стана дума за прекрасните взаимоотношения създадени през годините между двете приятелски общини, които миналата година честваха 50-годишен юбилей от подписването на Договор за приятелство и сътрудничество. Те са в най-различни области – по линия на местните власти и работата по трансгранични проекти, в областта на образованието, културата, туризма и спорта, горските стопанства, пчеларските дружества. Разнообразна е и дейността, която реализират турлашките дружества. Пожеланията на двамата ръководители бе да се развиват и крепнат създадените прекрасни взаимоотношения и да се предават като традиция на деца и внуци.
Организаторите на Събора предложиха богата културна програма на своите гости. От сцената звучаха песните на фолклорните групи като бе представен изворен и обработен фолклор и танцови състави от двете страни.
На чаша българско вино и вкусна сръбска скара се създаваха нови и крепнеха приятелства.

Снимки: Община Белоградчик

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder