Бедствено положение в Плевен заради африканската чума по свинете

Бедствено положение в Плевен заради африканската чума по свинете

Областният управител на Плевен Мирослав Петров издаде заповед, в която обявява бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените огнища на болестта африканска чума по свинете в честни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене.
Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Бедственото положение е обявено от 24 юли и ще продължи до 31 юли 2019 година, като срокът при необходимост може да бъде удължен. Предава novini.bg.

Областният управител Мирослав Петров определя директора на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов, за ръководител на операциите, произтичащи от обявеното бедствено положение.

В заповедта си областният управител разпорежда органите на ОДБХ – Плевен да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони. ОД на МВР да организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза със заболяването африканска чума по свинете и да подпомага ОДБХ с информация за наличие на свине в дворовете на стопани в населените места. Органите на РДПБЗН – Плевен да оказват съдействие на ОДБХ – Плевен при действията им в населените места регистрирани огнища на заболяването. Областният управител разпорежда кметовете на населените места в област Плевен да оказват пълно съдействие на органите на ОДБХ, ОД на МВР и РДПБЗН, съгласно действащата нормативна уредба. В хода на провежданите действия, при необходимост, да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на общините на област Плевен. При изпълнението на дейностите да се вземат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на участниците в тях като се провеждат нужните инструктажи.

Областният управител подчерта, че обявеното бедствено положение дава възможност да се включът повече институции в дейностите по ограничаване разпространението на чумата. Той допълни, че стриктното изпълнение на всички мерки от отговорните институции, местните власти, и стопаните е от изключително значение за ефективността на предприетите действия.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder