Спецпрокуратурата пое случая с хакерската атака срещу НАП

Спецпрокуратурата пое случая с хакерската атака срещу НАП

Разследването за кибератаката срещу НАП вече е в Специализираната прокуратурата. До момента няма други обвинени за атаката, освен К. Бойков. Досега по случая с хакнатите лични данни на милиони български и чужди граждани работеше Софийската градска прокуратурата ( СГП ),
а обвинението на хакера беше от категорията леки, които – при чисто съдебно минало, се санкционират с глоба.
Прехвърлянето на делото в Спецпрокуратурата означава, че вече се разследва – или дейност на организирана престъпна група, или престъпно сдружаване, пише БНР. Какво точно ще бъде овинението на Кристиян и дали ще има други овиняеми по случая, се очаква от спецпрокуратурата да изяснят.

Снощи е задържан за срок до 24 часа Георги Янков търговски директор на компанията в която работи овиняемият Бойков. Той е задържан с цел, да бъде осигурено присъствието му за провеждане на процесуално-следствени действия. Това съобщиха тази сутрин пред „Хоризонт“ от МВР.
В хода на разследването вчера бяха извършени нови претърсвания в офисите на фирмата.

Според източници на „Хоризонт“ от МВР в една от компютърните конфигурации, която е била отключена от антимафиотите, са намерени различни данни на държавни институции и частни компании. Към момента обаче не е ясно какъв е произходът на тези данни и дали не става дума за фирми, с които компанията е имала подписан договор за работа. Тази информация не е потвърдена официално от МВР.

Според прокуратурата заподозреният Кристиян Бойков не е действал сам. Сотир Цацаров обяви вчера, че разследващите търсят и поръчител, и подбудител.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder