Спецпрокуратурата обвини хакера Кристиян и шефовете му за кибератаката срещу НАП

Спецпрокуратурата обвини хакера Кристиян и шефовете му за кибератаката срещу НАП

Специализираната прокуратура пое случая и извърши действия свързани с разследването, при които бяха събрани доказателства, сочещи вината на още две лица – на изпълнителния директор Г. Я. и на собственика на дружеството И. Т., работодател на Кристиян Бойков, които са действали като подбудители на Бойков за извършване на престъплението по чл. 108а, ал.1 от НК, предева novini.bg.

Собственика на „ТАД ГРУП“ ЕООД Иван Тодоров и търговският директор на „ТАД ГРУП“ ЕООД Георги Янков, са обвинени за това, че като подбудители, умишлено склонили Кристиян Бойков да извърши престъпление по чл. 319б от НК, с цел да създаде смут и страх в населението.


На Г. Я. му е взета мярка за неотклонение Гаранция в размер на 20 000 лв.


А собственика И. Т. до момента, не е открит на извистните му адреси, поради тази причина е обявен за общодържавно издирване и ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му.

На хакера Бойков е повдигнато ново обвинение – като извършител на престъплението (по чл. 108а, ал.1 от НК), в съучастие с Г. Я. и И. Т. като подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева.

Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други.
В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани.

За предприетите действия по привличане на три лица като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 108а от НК, Специализираната прокуратура е уведомила Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ.

Работата на разследващите по събиране на още доказателства продължава, което може да доведе и до обвиняване и на други лица по случая, съобщават от Специализираната прокуратура.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder