Държавен фонд „Земеделие“ спира проверките в свинекомплексите в цялата страна

Държавен фонд „Земеделие“ спира проверките в свинекомплексите в цялата страна

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Това съожщиха от ДФЗ. Забраната е разпоредена със Заповед на изпълнителния директор на ДФЗ Васил Грудев. Тя е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на африканската чума по свинете (АЧС).

При планиране на проверките на място ДФЗ ежедневно ще проследява информацията за актуалната епизоотична ситуация на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
От Фонда предупреждават, че преди проверка на място на кандидатите за финансово подпомагане на ДФЗ, ще бъде съобразена както публикуваната информация от БАБХ за местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства.

Военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, а всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Огнищата на африканска чума по свинете у нас вече са 22. 20 са регистрираните случаи при дива свиня.

Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положние – Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.
Във ромския квартал във Видин, има установена АЧС и от днес са започнали с умъртвяването на домашните свине.

България има опасност да изгуби свиневъдството си.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder