Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Десислава Танева: Ситуацията е много тежка, за да се справи държавата с чумата по свинете, трябват общи усилия от всички нас!

Десислава Танева: Ситуацията е много тежка, за да се справи държавата с чумата по свинете, трябват общи усилия от всички нас!

Страната ни в момента се намира в изключително тежка ситуация, по отношение на африканската чума по свинете! За да ограничим и изкореним, това заболяване, зависи само от съвместните действия на всички нас. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на БТВ.

Според нея, държавата не се е провалила в приемането на превантивни мерки за да не се разпространи заразата в цялата страна, и каза, че в определени области е можело да бъдат положени повече усилия, като даде пример, „какво е обучението на населението, какво е африканска чума по свинете, как възниква, как се разпространява заразата и каквиса последствията от това“.

„Със сигурност можем да направим повече, вече близо месец представители на научната общност, които нямат нищо общо с министерството на земеделието или агенцията по храните, са на терен във Северна България на такива обучения, посочи Танева.
„Целият ресурс на България, който е компетентен на тема африканска чума по свинете ни съдейства, за което на тези хора мога само да им благодаря“, допълни земедеския министър.
Разпространението на болестта, започва още през 2000 година през Русия. Там 12 години не могат да изкоренят заболяването, засегнати били милион домашни свине.

По нейни думи, това е вектор на заразата, който навлиза в Европейския съюз и се движи в страните в Източна Европа. Много повече са векторите в Източна Европа, които могат да разпространят заразата. „В България за първи път се регистрира огнище през 2018г. при дива свиня, защото и тя е един резервоар и източник на заразата“, определи Десислава Танева. Тя уточнява, че 11 страни основно Източна Европа, са засегнати от АЧС от 2012г. до момента и няма нито една от тях обявена за свободна зона. Единствено Чехия е под надзор, там са умъртвени всички домашни и диви свине. В тип „заден двор“ вече не се отглеждат свине, единствено само в регистрирани биокомплекси.

„Близо месец представители на научната общност са на терен в Северна България за обучения. Който е компетентен по темата за Африканска чума по свинете е на терен и съм благодарна за това“, допълни тя.

„От 28 регистрирани огнища тип домашна свиня, от които 5 в промишлени свинекомплекси, щетата е 126 хиляди домашни свине. От личните стопанства без мерки за биосигурност и регистрираните огнища тип лични стопанства – там засегнатите свине са 526“, информира тя. „Има 65 регистрирани свинекомплекса, от които 5 с огнища, а останалите 60 свинекомплекса се намират на 18 нови ветеринарни области. Тя заяви, че в момента върви процес по евтанизиране. „Обявени са 20-километрови санитарни зони, в които не следва да останат стопанства без мерки за биосигурност. В 6 области от страната оставаме без подобна превантивна мярка“, каза Десислава Танева.

„Стопаните, които не са регистрирали животните си не могат да разчитат на европейска помощ. Въпреки това ние ще компенсираме стопаните, това обаче ще стане най-рано през есента. Ще продължим активната комуникация с хората. Инициаторите на протестите са хора, които нямат прасета. Те са организирали и други недоволства“, заяви Десислава Танева.

Според ветеринарните власти, заразата в Русенско се е разпространила от кланици, в които са колени домашни прасета заедно с такива от свинекомплекси. Предвижването с автомобили също е допринесло за това, разкри Танева.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder