Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Карциномът на белия дроб поразява все по-млади хора

Карциномът на белия дроб поразява все по-млади хора

Карциномът на белия дроб поразява и 25-годишни. Белодробният карцином всяка година погубва повече хора от тези с карцином на простатата, дебелото черво и гърдата, взети заедно. Това сочат данните на Световната организация по бронхология и интервенционална пулмология (WABIP), предаде novini.bg.

1 август е Световен ден на белодробния карцином. Може ли битката с него да бъде спечелена? И защо ранното поставяне на диагнозата е най-ключово за спасението на пациентите? Попитахме доц. д-р Милена Енчева. Опитен специалист по интервенционална пулмология, тя ръководи Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия (ВМА) в София и представлява България в Борда на регентите на WABIP.

Белодробният карцином е толкова безпощаден, защото най-често се открива късно. Пет годишната преживяемост е едва около 5%. „В България обичайно пациентите се диагностицират в 3-и или 4-и стадий”, признава доц. Милена Енчева.

Причините – у нас няма скринингова програма, макар белодробният карцином да е №1 по честота сред мъжете и на челни позиции при жените. „Българските пациенти са ощетени, защото нямат достъп до повечето интервенционални методи – както диагностични, така и терапевтични, които се използват в Европа и цял свят”, не крие доц. Енчева. А именно интервенционалните пулмолози са онези специалисти, които могат да поставят диагнозата рано – когато шансовете за излекуване и за по-голяма преживяемост са значително по-големи.
Ранният карцином на белия дроб реално няма симптоми – когато се появят, обикновено вече е много напреднал, предупреждава ръководителят на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА.
Затова според международните стандарти на хората от рисковите групи се прави нискодозова компютърна томография (скенер), която позволява туморът да се открие в начален стадий.

А кои са най-уязвими? Пушачите, естествено. Особено – мъжете над 50-55 години „Лошото е, че в последните години наблюдаваме подмладяване – при нас, във ВМА, има случаи на авансирал (напреднал) белодробен карцином на пациенти на 25, 28, 35 години. Макар това да не е официална статистика, при младите пациенти ракът протича много по-бързо и агресивно”, разкрива пулмологът. Наред с любителите на тютюна, „едно наум” трябва да имат и хората с фамилна обремененост – чиито родители или братя и сестри са диагностицирани с белодробен карцином или друг злокачествен тумор. На всички в риск доц. Енчева препоръчва веднъж годишно да се консултират с пулмолог – независимо, че нямат оплаквания.

„Добре е да се правят функционални изследвания и – по преценка на специалиста – скенер”, подчертава ръководителят на Клиниката по белодробни болести във ВМА.
Доц. Енчева разкрива още, че често карциномът се „маскира” като т.нар. мантелна пневмония „Под нея обаче се „крие” туморен процес. Затова, ако не виждаме резорбция на контролна рентгенова снимка след лечението на пневмония, би трябвало по-активно да проследим пациента и да се направи скенер”, е препоръката й към колегите.

„По света прилагат и методи за ранно диагностициране като автофлуоресцентна бронхоскопия, кохерентна оптична томография, както и електромагнитна навигация, с която могат да бъдат биопсирани много малки периферни лезии в белодробния паренхим”, споделя опита на най-добрите в чужбина доц. Енчева. И се надява, че скоро и белодробната клиника на ВМА ще разполага с модерния ендобронхиален ултразвук, с който карциномът се стадира изключително успешно.

От есента на 2018 г. Отделението по бронхология в Академията вече има съвременна крио-сонда, която осигурява вземането на достатъчно голяма по размер биопсия. Бронхоскопските методи са ключови не само в диагностиката, а и в лечението на белодробния рак, подчертава доц. Енчева. „Премахването на туморите се извършва основно чрез електрорезекция, аргон-плазма коагулация, криорезекция или ендобронхиален лазер. Когато карциномът е напреднал, обаче, това са по-скоро палиативни процедури”, признава тя.

Специалистът от ВМА доц. Енчева се надява в бъдеще технологичното оборудване на клиниката да продължи и да стане водещ център в интервенционалната бронхология – и в диагностиката, и в терапията. Тъй като, за жалост до момента няма такъв център в България.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder