Прокуратурата пусна европейска заповед до френските власти, за разпит на главният редактор на „Биволъ“

Прокуратурата пусна европейска заповед до френските власти, за разпит на главният редактор на „Биволъ“

С европейска заповед за разследване прокуратурата поиска от френските власти да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов във връзка за разследването за кибератката срещу приходната агенция, съобщи БНР.

Чобанов заяви пред програма „Хоризонт“ на БНР, че сам ще потърси разследващите. Той отрече да има каквато и да е връзка с разследваната заради кибератаката срещу Националната агенция за приходите „ТАД Груп“.

„Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие „Биволъ“ към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим“, каза Чобанов.

По-рано, безпрецедентно, от спецобвинението изпратиха до медиите част от доказателствата си по делото за кибертероризъм срещу собственика на фирма „Тад груп“ Иван Тодоров, търговския директор Георги Янков и служителя Кристиян Бойков. В мейла от спецобвинението има 13 файла, някои от които съдържат кадри от охранителната камера от офиса на „Тад груп“. На един от тях директорът Янков говори с неизвестно лице по телефона и споменава името на Чобанов и сайта „Биволъ“. В разговора се чете и изречението: „Правителството трябва да си замине с всички сили“.
Има файл със снимка от приложение „Телеграм“ което ползва Бойков, от който се вижда, че е комуникирал с различни потребители. Сред тях и потребител с името „Биволъ“.

На друг кадър, Янков обсъжда с Бойков, че копия от личните данни са пратени на Би Би Си и Ройтерс.

На файл, показващ търсенето, за което вече съобщиха от прокуратурата, на информация за премиера Борисов, главния прокурор Цацаров и депутата Пеевски, от прокуратурата са оставили незаличени техните ЕГН.

От ТАД Груп са събирали данни за прокурори и следователи. Папката с тях е озаглавена „ Ne se chistiiiii“, така беше озаглавен и файлът с публикуваните на сайта на Съдебния инспекторат лични данни на съдия Мирослава Тодорова.

А собственикът Иван Тодоров е пуснат на свобода срещу 100 000 лева.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder