Първа копка за изграждане на компостираща инсталация в Монтана

Първа копка за изграждане на компостираща инсталация в Монтана

Започва строителството за компостираща инсталация в Монтана.
Кметът на Монтана Златко Живков и ръководителят на управителния орган на оперативна програма „Околна среда” Валерия Калчева направиха заедно днес първата копка за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Изпълнението на проекта ще намали количеството на депонираните отпадъци, генерирани на територията на община Монтана. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз, това съобщиха от пресслужбата на града.

„Това е поредната стъпка на местната власт в последователната политика за подобряване на околната среда и качеството на живот на хората тук”, заяви кметът Живков. Той направи ретроспекция на всички екологични проекти, реализирани успешно на територията от 2003 година насам. Това са програма за управление на отпадъците, депо за твърди битови отпадъци, градска пречиствателна станция, сепарираща инсталация, воден цикъл, депо за едри и опасни отпадъци, система за разделно събиране, програма за подобряване качеството на атмосферния въздух и два проекта за нейното реализиране.

Изграждането на тази инсталация дава възможност отпадъкът да се превърне в ресурс – биотор / компост/.

Капацитетът на съоръжението е за преработка на 6150 тона годишно. То ще бъде разположено на територията на Регионално депо за неопасни отпадъци Монтана, в местността „Неделище“ на седем километра югоизточно от града. Строителството на инсталацията трябва да приключи за три месеца. Следващият етап е оборудване.

„Община Монтана има устойчива ангажираност за подобряване качеството на околната среда и от там качеството на живота на хората”, заяви Валерия Калчева. Според нея местната власт има сериозен опит и достатъчно капацитет да се справи с този проект.

До момента всички граждани са се ползвали от подобрените услуги свързани с управление на битовите отпадъци и водите, но това което предстои е Монтана да изпълни пилотен за страната проект за подобряване качеството на въздуха, допълни Калчева.


Снимки: Община Монтана

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder