Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Цветан Топчиев във Видин: Безхаберието на властта , е причина за кризата с чумата по свинете

Цветан Топчиев във Видин: Безхаберието на властта , е причина за кризата с чумата по свинете

Народният представител Цветан Топчиев във Видин: Системата на ветеринарната медицина е пробита и лекарите са с размити отговорности.
Безпрецедентната криза в животновъдството в България е породена от липсата на каквито и да е адекватни и превантивни мерки от срана на правителството.

Това коментира на пресконференция във Видин народният представите от БСП Филип Попов. Съвместно с д-р Цветан Топчиев от същата парламентарна група, те коментираха, че от близо две години алармират за предстоящата опасност от навлизането на африканската чума в България.

„Мерките, които към момента се взимат са постфактум. Проблемът при това заболяване е, че няма ваксина, т.е веднъж като тръгне, трудно може да бъде овладяна. Тъй като дивата свиня е разпространител на това заболяване, ние поискахме да бъде разрешен отстрела и през забранения сезон, но това не се разреши…Нямаше забрана на внос от фураж от заразените държави към България… Към този момент управляващите са на път да създадат криза, както икономическа, така и екологична! Според нас директорът на Агенцията по безопасност на храните трябва да си подаде оставката, същото трябва да направи и министърът на земеделието…“, коментира Филип Попов.
Той цитира твърдението на експерти, че цената на свинското месо, което е сред най-достъпните на пазара, ще нараства. Попов каза, че писмото изпратено на 31 юли до кметовете на общини в областта, на които е указано, че до края на деня те трябва да унищожат животните си, е „абсурдно“ и говори за пълен хаос при взимането на мерки за предотвратяване на африканската чума.

Според народният представител от БСП Цветан Топчиев, който по професия е и ветеринарен лекар, има проблем в организацията на системата на здравеопазване, породен още с премахването през 2013г. на участъковата система във ветеринарната медицина:
„Тогава един ветеринарен лекар отговаряше за определено населено място, а в момента това не съществува. Един лекар сключва в населеното място договор с 10 стопани примерно и това е, затова никой не знае колко е броят на прасетата в едно населено място, преди се знаеше броя и можеше да се прецени реалната опасност, а сега-не и затова се допусна това разпространение в задния двор. Не е редно областният управител да пуска писмо с уведомителен характер до кметовете, а със задължителен, за да може да се пристъпи към конкретни действия! Сега се създава паника и психоза и никой не може да каже какво ще последва… Ние сме притеснени от това и затова ги призоваваме да си подадат оставките! Не са виновни хората! Министърът на земеделието казва, че хората са виновни, защото прасетата им са нерегистрирани… Не са те виновни, а системата, която го позволява…“, това каза Цветан Топчиев. Той коментира, че относно обезщетенията още нищо не е изяснено, като единственото, което се знае е, че при свинете се обезщетява на килограм живо тегло по пазарни цени, взима се информация от статистика или лицензиран оценител.
Топчиев заяви, че ветеринарния лекар трябва да прегледа животното и да констатира дали е здраво: “ Ако е на участък лекаря, той отговаря за това населено място и всички прасета той е длъжен да ги маркира. Тая система, която беше доказана в миналото, когато обемът на животновъдството беше в пъти по-голям, тая система е пробита и ветеринарните лекари имат размити отговорности. Бюрокрацията е страхотна, лабораториите ги няма, имахме лаборатория за пример във Видин, сега са две само-в София и във Варна…“, така коментира народният представител недостатъците на системата, които заедно с безхаберието на властта, според Топчиев, са сред основните причини за разпространението на африканската чума.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder