ГДБОП разкри: Хакерската атака срещу НАП е поръчана отвън

ГДБОП разкри: Хакерската атака срещу НАП е поръчана отвън

Ситуацията с изнасяне на данни от Прокуратурата не е безпрецедентна, защото трябва да се покажат данни, които ще станат ясни в съда, заяви в сутрешния блок на бТВ, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, предаде novini.bg.

Главеният комисар съобщи, че доказателствата, които били показани вчера от Прокуратурата, е само малка част от това, което е било в компютъра на Кристиян Бойков. Спиридонов разкри, че на камери се вижда как Кристиян превежда думи от български на руски език, за да ги изпрати на няколко медии. „Вижте как може да станеш жертва на собствената си система за сигурност“, добави той. Той посочи, че до успешното разкриване на атаката се стигнало, след съвместната работа на ГДБОП и ДАНС, и напомни, че именно на компютъра на Бойков са открити данни, че от него е извършено хакването на НАП. Има още други непоказани неща, които дават основание за връзката между атаката и „ТАД груп“, съобщи Ивайло Спиридонов.
Спиридонов отрече ГДБОП да са искали услуги от „ТАД груп“. „От дълги години работим въпреки това с неправителствения сектор и с частни фирми. Дори онзи ден дойде фирма при нас и ни информира за система, която може да се пробие“, каза Спиридонов и добави: „Така се работи“.

На въпрос как е пробит компютъра на Бойков, шефът на ГДБОП все пак отговори: „С хитрост и лукавост“ и поясни, че паролите са станали ясни от камерите.

„Мотивът на „ТАД груп“ ще стане ясен в съда“, добави той и призова: „Имайте търпение“. „Кристиян Бойков не може сам да извърши тази хакерска атака. Такива неща се правят със силна и ясна подкрепа. Това ще стане ясно и в съда, разпитите на колегите на младежа потвърждават това“, каза шефът на ГДБОП.

Спиридонов съобщи, че хакерската атака на НАП е поръчана отвън, но поясни, че името на поръчителя ще стане ясно на по-късен етап.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder