Експерти прогнозират, че до края на август африканската чума по свинете ще обхване цялата страна

Експерти прогнозират, че до края на август африканската чума по свинете ще обхване цялата страна

Кризата с чумата по свинете се разраства. Регистрирани са нови огнища край Монтана, Пловдив и Разград. В същото време напрежение и протести съпътстват ликвидирането на животните, в различни области на страната.

„По прогнози на наши колеги до края на месец август болестта ще обхване територията на цялата страна“. Това заяви председателят на Софийската колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Димитър Яновски в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“, предадоха novini.bg.

Анализатори определиха, че има реална възможност протестните действия да се разраснат.

„Българският ветеринарен съюз, както и всички практикуващи ветеринарни лекари, са напълно наясно с епизоотията и следим процеса от близо. Смятам, че тези протести са крайно неуместни. Разбираме хората и тяхното желание да отглеждат прасета в задния двор, защото работим с тях. Никой нямаше да им забрани това, ако не беше тази обстановка. Държавата се отнася доста толерантно, защото по-голямата част от тези собственици отглеждат животни, които не са регистрирани. Това означава, че те са нелегални”, коментира д-р Димитър Яновски.

На въпроса дали ще се компесират стопаните на нерегистрираните прасета по примера на Чехия, той посочи, че държавните органи, в лицето на БАБХ и Министерството на земеделието и храните са тези, които могат да преценят за финансовото обезщетение на тези стопани.

„Апелираме всички собственици да не спъват действията и мерките срещу борбата с чумата”, каза още д-р Яновски.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder