Започва международния фестивал „Живи традиции“(видео)

Започва международния фестивал „Живи традиции“(видео)

Тази вечер старта ще бъде даден от 17:00 часа в село Антимово, съобщи председателят на АВБ-Пламка Любомирова.

В следващите три дни в Антимово и Видин ще имате възможност да видите над 300 участника, в 30 състави, от 4 държави.

Асоциация на Власите в България за 20-та поредна година в периода 02-04 август 2019 година ще омагьоса сърцата Ви, с магията на ЖИВИТЕ ТРАДИЦИИ на Международния фолклорен фестивал на влашката – румънската песен и танц 2019 година, преминавайки през златорожието на нашият край тук на брега на река Дунав.
Стартирайки от живописното село Антимово, през старопрестолния ни град Видин та чак до закътаните ракли на бабите ни. Юбилейната си феерия от прекрасни носии, буйни хора и звънки гласове закитени от натежалите житни класове на жътвата ще зарадват почитателите на народните традиции и с много вкусни късчета от времето на дедите ни запазени като нанизи жълтици на искрящите копринени тъкани ризи.
20-сетото издание на този Фестивал е организирано с финансовата подкрепа на Министерството за Румънците извън граници, Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС на Р България съдействието на Регионален музей Видин и Музей Олтенией Крайова, под патронажа на Община Видин.
Една от пъстрите страници от многообразието на българското фолклорно багри и духовна следа която всички ние участниците ще вплетем в съхранението на традициите ни. Духовност която ще предадем през времето с подкрепата на Регионален музей Видин, Музея по етнография и фолклор „Каса Бънией” Крайова- Румъния, членове и съмишленици с Медийната подкрепа на Видин Вест.
В неповторимите си 20–сет издания до сега са взели участие над 300 фолклорни ансамбли и състави, в които е трудно понякога да различим професионалните от самодейните. Хиляди ценители на народното изкуство идващи от балканските и европейски страни, за да ни представят майсторството, което са наследили и което по пътя на израстването си го усъвършенстват вплитайки и своите мечти и виждания, за да го предадат на следващото жадно за култура поколение, дарявайки ги с крилата на мечтите си.
Над 30 ще са фолклорните ансамбли, певческите и танцовите състави, които за поредна година на няколко сцени в областта ще ни заредят с вълшебството, ритмите и багрите на своят край и носии, от Балканите и Европа. В своето ХХ-то издание ще участват над 30 състава, наши и чуждестранни, изненади от Румъния, ритми от Сърбия и Украйна.

ПРОГРАМА:

ДНЕС:
– 16.00 – Тръгване за с Антимово, общ.Видин;
– 16.00 – Кулинарна изложба, народни носии и обичаи, с Антимово, общ.Видин с награди;
– 18.00 – Спектакъл с конкурсен характер: автентична народна носия, автентично хоро
– 22.00 – Тръгване за гр.Видин;
УТРЕ:
– 10.00 – Изложба на автентични носии и Симпозиум «Традиции и носии на влашката общтност в България» c участието на специалисти eтнографи от Регионалните музеи в България-Видин, Белене, Плевен и от Румъния Крайова и Калафат;
– 16.30 – Дефиле на участниците в Крайдунавския Парк на Крепостта Баба Вида
– 17.30 –– Кулинарна изложба, Видин с награди;
– 18.00– Официално откриване – слово на официалните гости
-18.30- Гала спектакъл и връчване на плакети и дипломи за 20-то юбилейно издание на Фестивала

04.08.2019

– 10.30 –11.30 – Изложба, народни носии и мигове от представяне на традиции и запазена памет в различни Концертни програми Хотел Ровно;
– 12.00 – Коктейл ;
– 14.30 – Изпращане на участниците.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder