Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Археолози откриха 102 находки край русенско село

Археолози откриха 102 находки край русенско село

През месец юли се проведоха археологически разкопки на селищната могила до село Бъзовец под научното ръководство на д-р Димитър Чернаков. Участваха и специалисти от музеите в Добрич и Свиленград, дипломирани археолози от СУ „Климент Охридски“ и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, както и работници от селото. Финансирането бе осигурено от Регионален исторически музей – Русе музей. Любезно съдействие оказаха местният кмет Георги Малев и Спас Генов, арендатор на терена.

Открити са 102 находки от керамика, кост, рог, камък, представящи пластика, сечива за ежедневни нужди, накити. През сезона са проучени общо 100 кв. м. Продължи изследването на културен пласт, датиран в първата половина на каменно-медната епоха (4800 – 4600 г. пр. Хр.). Проучено е пространство в източната периферия на селищната могила, използвано за производствена дейност. Разкрити са останките на две пещи, разположени една до друга. Предполага се, че са били покрити с навес, изграден от дърво. Първата от тях е с полусферична форма, построена върху глинен подиум с размери 1,20/1 м. Изградена е от дървена колово-плетена конструкция, обмазана с дебел слой глина от вътрешната и външната страни, след което опалена. Съставена е от две камери, разположени една над друга. Долната камера е горивна и е частично вкопана в древния терен. Отворът на пещта е в югоизточната част. Затварян е с неголеми камъни. Над нея е била изградена скара също от глина и дърво, предназначена за поставяне на предметите за изпичане. Над скарата е имало изграден купол, който оформя горната камера. Върху подиума на пещта са изградени две успоредни стени от глина, оформяйки прегради от южната и западната страни на пещта. Втората пещ се намира на метър и половина западно от първата. Има почти квадратен план с размери 1,90/1,80 м. Подложка от натрошени керамични съдове служи за основа. Има три етапа на обмазване.

Южно от пещта има изградено преградно съоръжение за отпадъци, отделено от нея с ниска глинена стена. Наблизо до пещите е открито значително количество от керамични съдове, но и кухненски отпадъци – животински кости и черупки от речни миди. Вероятно пещите са използвани не само за печене на глинени съдове, но и за топлинна обработка на храна. В края на разкопките южно от пещите са регистрирани нарушавания на структурата на частично горяла постройка, която ще се проучва през активния сезон на 2020 г.

Източник: www.actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder