Астероид, по-голям от „Емпайър Стейт Билдинг“, ще премине покрай Земята

Астероид, по-голям от „Емпайър Стейт Билдинг“, ще премине покрай Земята

Космическата скала ще се приближи 10 пъти по-близо до планетата ни.
Астероид, по-голям от „Емпайър Стейт Билдинг“, ще премине със скорост от близо 178 000 км/ч покрай Земята, съобщава Nova, цитирайки БГНЕС.

За първи път космическото тяло с диаметър 570 м. е забелязано през 2006 г., откъдето идва и наименованието му. Космическата скала ще се приближи на 0.049 астрономически единици – 10 пъти по-близо до Земята, отколкото е разстоянието до Венера.
Всеки космически обект, който се доближава на разстояние по-малко от 0,05 астрономически единици и е с размери по-големи от 140 м. в диаметър, се разглежда от НАСА като „потенциално опасен“.
Повечето от малките космически обекти, които навлизат в земната атмосфера, са с размери, по-малки от 10 м. в диаметър и изгарят при досега си с нея. За сравнение астероидът 2006 QQ23 е в пъти по-голям от тях.

В момента на учените са известни около 20 000 подобни обекта в близост до Земята, като се откриват по 30 нови на седмица. Годишно поне шест с размерите на 2006 QQ23 преминават покрай планетата ни, но не представляват опасност за нея.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder