Топ вести
САЩ тестваха нова ракета, Русия е възмутена

САЩ тестваха нова ракета, Русия е възмутена

В Русия обаче смятат, че тестът показва, че Вашингтон отдавна е планирал да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че е извършило тест на крилата ракета със среден обсег.

Това се случва само 2 седмици след прекратяването на договора с Русия за ликвидирането на този тип оръжия.

„Тестовата ракета излетя от наземното си мобилно пусково съоръжение и порази точно целта след повече от 500 километра полет”, посочиха от Пентагона, като подчертаха, че събраните данни ще се използват за развитие на технологията на този вид оръжия.

За Русия тестът показва, че Вашингтон отдавна е планирал да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Заместник-председателят на комисията по отбрана в руската Дума Юрий Швиткин коментира, че подобен тест само 2 седмици след фактическото прекратяване на договора е недвусмислено доказателство за предварителна подготовка.

„Съединените щати отдавна са нарушавали Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и са се готвели да излязат едностранно от него”, смята Швиткин.

Договорът престана да действа на 2 август. Той забраняваше ракетите с обсег между 500 и 5500 километра.

Преди това САЩ и Русия си размениха взаимни обвинения в нарушаването му. Причината за забраната на точно този тип оръжия е твърде краткото време за реакция при евентуален ядрен конфликт.

Договорът бе сключен през 1987 г. между САЩ и СССР с цел демилитаризиране на Европа и намаляване на напрежението между двете суперсили.

В него обаче не участваха държави с ядрени оръжия като Китай, Индия, Израел и Пакистан.

Източник: Vesti.bg.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder