Проф. Олег Асенов: Няма причини за отлагане на тол системата след 1 март 2020 г.

Проф. Олег Асенов: Няма причини за отлагане на тол системата след 1 март 2020 г.

Агенция „Пътна инфраструктура“, като оператор на Електронната система за събиране на пътни такси, няма причини да отлага старта на тол системата по-късно от 1 март 2020 г.

Това обяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ, на форум за тол системата, организиран съвместно от АПИ и консултанта Световна банка.
„Направили сме разумен график за нейното въвеждане и смятаме, че няма причина нейният старт да бъде отложен. До средата на декември ще започне и втората фаза на техническата експлоатация – тестове по реално изминати маршрути с монтирани бордови устройства, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
Тя припомни пред форума, че според анализите на експертите на Световната банка предложените за обществено обсъждане тол такси няма да имат негативно въздействие върху цените на стоките. Максималното поскъпване на храните, които са на трапезата на българина всеки ден, ще бъде с до 2 ст. на кг или литър.
Към 30 ноември 2019 г. са продадени 7 761 239 електронни винетки на стойност 373 451 893 лв.
Средствата, които постъпват от пътни такси – винетни и тол, ще бъдат инвестирани в изграждането, ремонтът и рехабилитацията на републиканската инфраструктура. По предварителни разчети за 2020 г., ако се запазят таксите, както са предложени в тарифата, приходите от таксуване на база изминато разстояние за десет месеца ще са за близо 450 млн. лв., посочи проф. Асенов.
До 16 декември 2019 г. Тарифата с предложените размери на тол таксите за пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т е в процедура на обществено обсъждане. Предложеният обхват е от 6 050 км при близо 20 000 км републиканска пътна мрежа, за която камионите и автобусите сега плащат винетни такси.
Системата е изградена с обхват над 16 000 км, припомни изпълнителният директор на „Капш Трафик Солюшънс“ Михаел Вебер. Това е обхватът по Техническото задание към проекта. Той каза, че тази инфраструктура позволява стриктен контрол и тя гарантира, че всеки, който ползва платените пътища, ще плаща.

На форума в София присъстваха още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на УС на АПИ Георги Терзийски, председателят на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов, представители на дипломатическия корпус, експерти на Световната банка, представители на транспортния бизнес, както и на консорциума, изградил Електронната система – „Капш трафик солюшънс“.

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder