Топ вести
Бюджет 2020 окончателно приет! Вижте кои сектори ще получат увеличение

Бюджет 2020 окончателно приет! Вижте кои сектори ще получат увеличение

Вчера парламентът прие на второ четене държавния бюджет за следващата година.

Депутатите гласуваха увеличение с 600 млн. лева на средствата за образование през следващата година, като общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 млрд. лева., предаде Дарик.
Предвидено е и увеличение с 10% на заплатите в бюджетната сфера, като в държавния бюджет са заложени средствата за отделните министерства. За социалните работници ръстът на възнагражденията ще бъде до 15%, а за педагогическия персонал – 17 на сто. Образованието е определено като най-големият приоритет във финансовата рамка на страната, която за първи път от 11 години насам е балансирана.
Депутатите одобриха и средствата за обществените медии – Българското национално радио ще получи 47 млн. лева, а Българската национална телевизия – 70 млн. лева.

Догодина е предвидена възможност за изтегляне на нов дълг от малко над 2 милиарда лева, включително и чрез емисия на външните пазари. Това обаче няма да се отрази негативно на общата задлъжнялост на страната ни, посочват управляващите.
Вчера управляващите подкрепиха и по-високи заплати за социалните работници по инициатива на левицата.
На второто четене на бюджета депутатите гласуваха за квота от 350 милиона лева за ваучери за храна.
Също така беше потвърдена сумата от 610 лева като размер на минималната работна заплата за държавен служител. Това е сумата и за всички останали, но по закон – тя се определя с постановление на кабинета.

Управляващите решиха и, че система за видеонаблюдение и контрол трябва да има и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 година депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Освен в складовете, видеокамери трябва да се монтират и на всички места, определени за влизане или напускане на физически лица от обекта. През ноември с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът гласува подобно видеонаблюдение да има в данъчните складове за горива (бензин, газьол, керосин и др.)

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder