29 смелчаци скочиха за кръста във Враца (Снимки/Видео)

29 смелчаци скочиха за кръста във Враца (Снимки/Видео)

Врачанинът Янаки Долапчиев на 32 години „спаси“ Богоявленския кръст на големия християнски празник – Йордановден, който се проведе на моста на река Лева при Згориград, съобщиха от община Враца.
Празничната програма започна с шествие, предвождано от двама ездачи на коне, носещи българското знаме. В пъстрата колона се включиха кметът Калин Каменов, Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, танцьори от представителен ансамбъл „Хемус“, духовият оркестър при читалище „Развитие“, както и участниците в ритуала, облечени в народни носии.
Честването на Йордановден започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от митрополит Григорий. В ледените води на река Лева се хвърлиха 29 смелчаци, облечени в народни носии. Най-младият участник беше 18-годишният Цветомир Тодоров, а най-възрастният 58-годишният фотограф от Враца – Емил Игнатов.
Победителят получи от кмета Калин Каменов парична награда в размер на 200 лв. и златен кръст от Врачански митрополит Григорий. За всички участници бяха осигурени извезана хавлиена кърпа, тениска с народна шевица и бутилка вино „Врачанска теменуга“.
На ритуала присъства още заместник-кметът Мария Попова, както и десетки жители и гости на Враца.
Празничната програма завърши с народни хора около огъня.


Снимки:Община Враца

Честит Йордановден, Враца!

Gepostet von Maya Metodieva am Montag, 6. Januar 2020

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder