Главният прокурор разпореди спецнадзор върху разследванията на къщите за гости

Главният прокурор разпореди спецнадзор върху разследванията на къщите за гости

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново да вземат на специален надзор разследванията за престъпленията, свързани с финансирането на къщи за гости, съобщиха от прокуратурата.
Обвинител номер едно е разпоредил по всяко от тях да бъде определен конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ по отношение на прокурорите от първоинстанционните прокуратури, които ръководят разследванията.
Припомняме, по разпореждане на главния прокурор от април миналата година започнаха проверки на общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз.
До момента са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения с цел получаване на финансиране от еврофондове. 11 от тях са образувани от Софийската градска прокуратура, 3 – от Окръжната прокуратура в Монтана, по едно – от Окръжна прокуратура – Хасково, Окръжна прокуратура – Пазарджик, Окръжна прокуратура – Пловдив, Окръжна прокуратура Ямбол, Окръжна прокуратура – Плевен, Окръжна прокуратура – Силистра и Окръжна прокуратура – Варна, и две от Окръжна прокуратура – Велико Търново.
По всички останали случаи продължава извършването на проверки, като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в Прокуратурата на България.
Главният прокурор ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за престъпленията, свързани с неправомерно финансиране на къщи за гости.
Припомняме, на 14 юни беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гости, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.
През ноември стана ясно, че ДФЗ е открил нарушения при 253 от проверените къщи за гости, като пълна санкция беше наложена на 158 проекта.

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder