Топ вести
РЕПУБЛИКАНСКИ ЦЕНТЪР: ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ВЪВ ВРЕМЕНА НА КРИЗА

РЕПУБЛИКАНСКИ ЦЕНТЪР: ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ВЪВ ВРЕМЕНА НА КРИЗА

Хората с увреждания са най-уязвимата група в българското общество и те не бива да бъдат забравяни във времена на криза. Именно когато държавата влезе в „екстремен режим“, тогава е най-лесно да забравим за хората, които често се оказват в периферията на обществото. Това се казва в разпространена до медиите позиция на гражданската организация „Републикански център“.
„В условията на тежката криза, в която се намираме, следва да бъдат приветствани усилията на институциите да защитят българските граждани. Същевременно е важно да се подчертае, че е необходимо мерките, които се взимат, да отчитат и факта, че в българското общество има много хора с увреждания, които имат нужда от подкрепа. Например, не следва да се ограничава придвижването на асистенти на хора с увреждания, защото тяхната работа прави живота на самите хора с увреждания възможен“, заяви Петър Кичашки, председател на „Републикански център“.
От организацията припомнят, че голяма част от хората с увреждания са по-предразположени от заразяване с коронавирус, тъй като не малка част от тях имат съпътстващи заболявания и състояния, които ги правят уязвими в случай на разболяване с опасния вирус. „Предлагаме да се обмисли дали не е подходящо да се организира по-активна обществена система, включително доброволческа, за доставки на храни, лекарства и стоки от първа необходимост до домовете на хора с ограничена мобилност – хора с физически увреждания, възрастни хора и други. Отделно е необходимо да се обърне специално внимание на хората с увреждания, които по една или друга причина използват социалните услуги от резидентен тип. Важно е да се гарантира спазване на най-високи хигиенни стандарти в социалните услуги от резидентен тип за хора с увреждания, защото там има струпване на повече хора, които освен това са уязвими за вируса“, посочват още от организацията.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder