От днес работодателите могат да кандидатстват за компенсации по схемата „60/40“

От днес работодателите могат да кандидатстват за компенсации по схемата „60/40“

От днес започва кандидатстването към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации на работодатели по схемата „60/40“ за запазване на работните места в предприятията, които са пряко засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването, съобщиха от социалното министерство.
Те са от секторите „Търговия на дребно“ (без търговия с автомобили и мотоциклети), „Сухопътен транспорт“, „Пътнически и въздушен транспорт“, „Хотелиерство“, „Ресторантьорство“, „Питейна дейност“, „Киносалони“, „Туристическа дейност“, „Артистична и творческа дейност“, „Предучилищна и училищна дейност“ – в частта за частните детски градини, и „Спорт“. Заетите в тях са 289 000 души.
От сряда по приетото от Министерския съвет постановление нужда от подкрепа ще могат да заявяват и компаниите от всички останали сектори без „Селско, горско и рибно стопанство“, „Финансови и застрахователни дейности“, „Държавно управление“, „Образование“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“, „Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление“, както и „Дейности на екстериториални организации и служби“. Кандидатстващите работодатели от тази група трябва да декларират намаляване на приходите от продажби с поне 20 процента.
За учредените преди 1 март 2019 г. – с не по-малко от 20 процента през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението за изплащане на компенсации, спрямо същия месец на предходната календарна година. За учредените след 1 март 2019 г. – с не по-малко от 20 процента през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението за изплащане на компенсации, спрямо усреднените приходи за януари и февруари 2020 г.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder