БНБ трябва да позволи по-дълъг мораториум върху заемите

БНБ трябва да позволи по-дълъг мораториум върху заемите

Асоциацията на търговските банки е подготвила план за мораториумите върху кредитите на гражданите и фирмите. Той ще включва, според предварителната информация, всички задължения обслужвани редовно до 1 март. Срокът за кандидатстване ще бъде до края на юни и самото отсрочване ще бъде само за 6 месеца.

-Отсрочки ще се правят за всички кредити, без бързите от небанкови институции. Кредитното досие на клиента обаче ще определя всяка конкретна оферта.
-Няма да се откриват производства срещу длъжници и да се продава имуществото им.
– Временно банките няма да отказват тегленето на нови заеми от хора, които нямат големи доходи, стига да получават държавната помощ в съотношение с работодателя 60/40.

При сегашното състояние на банките периодът може да бъде доста дълъг до 1 година, ако БНБ разреши това отлагане и да не превръща кредитите в лоши, защото това би разрушило добрата капиталова адекватност на банките.
Друга причина в полза на един по-дълъг период на мораториум върху заемите е това, че банките са в много по-добро състояние спрямо предишната финансова криза от 2008-2009 г.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder