Борисов: „Ако заразените с COVID-19 минат 100 на ден, затваряме отново всичко“ (видео)

Борисов: „Ако заразените с COVID-19 минат 100 на ден, затваряме отново всичко“ (видео)

Премиерът Бойко Борисов взе участие в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе чрез видеоконферентна връзка. Предишната среща в този формат беше по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през май 2018 година в София.
Българският министър-председател дава брифинг, на който обобщава резултатите от срещата, чийто фокус е бил подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19.

„Колегите от Хърватия много се готвиха за тази среща, но за съжаление тя нямаше как да се проведе. Много ми е мъчно за Пленкович. Цяла зала бяха построили за тази среща, а сега той сам в нея. Държавите от Западните Балкани имат да извървят много път, но ние днес им дадохме шанс. Ще помоля Северна Македония да се нарича Република Северна Македония, защото това й е името. Само Северна Македония е географско понятие.

Най-важното решение днес е, че се отпускат 3,3 млрд. евро на Западните Балкани само за здравните системи. Отпускат се и 730 млн. евро от ЕС и 1,7 млрд. от Европейската инвестиционна банка за икономиките. Това е огромна финансова инжекция за всички държави от Западните Балкани“, категоричен бе Борисов.

„Нещата с коронавируса в Европа не са добре. Базирам се на данните от института Кох. Трябва да спазваме всички мерки – дистанция и дезинфекция. Има ли ръст на заболелите и не се ли спазват правилата – веднага пак ще затворим всичко. Ние сме с няколко стъпки пред всички колеги от Европа. Те сега разпускат мерките, които ние никога не сме налагали. Вие тук в България винаги сте били разпуснати. Детските градини няма категорично да бъдат отворени. Това е опасно. В щаба също бяха твърдо против. Ако всичко върви добре, ще разхлабваме още. Ако не спазваме правилата, лекарството го знаем всички – затваряне. Дали искаме да прилагаме това лекарство, не, не искаме. Отново ще призова всички да спазват мерките“, заяви Бойко Борисов.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ЕКИП: ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder