Умъртвиха птици във Видинско, заради огнище на птича болест, отглеждани в две лични стопанства

Умъртвиха птици във Видинско, заради огнище на птича болест, отглеждани в две лични стопанства

Вчера, Областната епизоотична комисия във Видин проведе заседание.

На него бе представена информация относно разпространението на заболяването Инфлуенца по птиците в страната, като бе уточнено, че към момента няма доказан случай в област Видин.

Ветеринарните специалисти информираха за констатирано огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обекта – лично стопанство, в село Гюргич, община Ружинци. „Незабавно са предприети мерки за ликвидиране на огнището. В двата обекта са отглеждани общо 117 птици, 102 са загинали вследствие на болестта, а останалите бяха умъртвявани по хуманен начин“, информира д-р Велков, началник отдел „Здравеопазване на животни“ в ОБДХ.

На територията на с. Гюргич са ваксинирани над 900 броя отглеждани птици, проведена е първична дезинфекция на обектите и след 21 дни предстой последващо третиране против заразата.

По отношение регистрация на животновъдните обекти за отглеждане на животни за лични нужди стана ясно, че подадените до момента заявление са над 1270. Ветеринарите специалисти апелираха за по-голяма активност при регистрация на стопанства за отглеждане на прасета за лично ползване и отбелязаха, че при възникване на огнище на АЧС, именно собствениците на животни от регистрирани обекти ще имат право на обезщетение.

Снимка:Областна администрация-Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder