Кметът на Община Видин за чистотата и озеленяването на града

Кметът на Община Видин за чистотата и озеленяването на града

С оглед подобряване на системата за управление на отпадъците Община Видин възнамерява да закупи контейнери за смет и техника за сметосъбиране и сметоизвозване. На проведеното на 24 август заседание на Общински съвет – Видин от ръководството на Общината внесоха за гласуване две предложения в тази връзка – за поемане на дългосрочен общински дълг за закупуване на контейнери за битови отпадъци и за закупуване на машини за сметосъбиране и сметоизвозване, като за целта се използват средствата, натрупани от внасяните от Община Видин в РИОСВ – Монтана отчисления.

От трибуната на местния парламент кметът на община Видин д-р Цветан Ценков припомни, че към момента и техниката, и контейнерите се наемат, а целта на общинското ръководство е изцяло да бъде прекратено използването на такава външна услуга. „Договорът на сегашната фирма, която извозва отпадъците от контейнерите във Видин, приключва на 18 януари. Всички вие и аз сме поели ангажимент пред видинското гражданство, че ще си направим собствена фирма, която трябва да разполага със собствени машини. Аз лично и екипа на общината сме провели много разговори, на ниво министър, заместник-министър в МОСВ по тези въпроси, с РИОСВ – Монтана също“, каза кметът д-р Ценков, като допълни, че обществената поръчка ще бъде обявена другата седмица.

Съветниците подкрепиха двете предложения. Така Община Видин ще може да закупи машини за сметосъбиране и сметоизвозване на обща стойност до 697 000 лв. Общината ще може освен това да изтегли безлихвен заем с максимален размер до 850 000 лв., като със средствата бъдат закупени нови контейнери за смет – 1000 контейнера тип „Ракла (вместимост 1100 литра) и 5000 пластмасови кофи за смет с вместимост 240 литра .
Според д-р Цветан Ценков, от 30 години насам Видин за пръв път изглежда малко по-подреден и чист. Градоначалникът подчерта, че със създаването на общинско дружество, което ще отговаря за чистотата, озеленяването и ремонтните дейности, положителните тенденции ще продължат. „Надявам се новата година да е по-добра по отношение на чистотата, озеленяването и ремонтните дейности, за които толкова наши съграждани ни алармират“, заяви кметът на община Видин.

 

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder