Топ вести
02.12.2022 - Пожар в комин на жилищен блок в к-с „Панония“
02.12.2022 - Когато орехите и сушените смокини срещнат шарана за Никулден
01.12.2022 - Стартира приемът на документи за доказване на реализация по обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци
01.12.2022 - АЕЦ „Козлодуй“ регистрира пропуск на топлоносител в шести блок
01.12.2022 - Осъдиха възможности за облекчаване на тежкотоварния трафик в посока изход към Румъния
01.12.2022 - Правителството осигури подкрепа за още около 50 000 домакинства с нова еднократна помощ за отопление от 300 лв.
01.12.2022 - Агенция „Митници“ отчита 1227.2 млн. лв. приходи за октомври 2022 г.
01.12.2022 - Неправоспособен водач предизвика катастрофа на пътя между Мизия  и Оряхово
01.12.2022 - Проф. Стоянович предложи да бъде кръстена улица на цар Фердинанд в Монтана
01.12.2022 - Установиха 6.5 кубика дърва без контролна горска марка в Арчар
Д-р Ценков: Надявам се Видин да стане един от значимите фестивални центрове на Балканите(Видео)

Д-р Ценков: Надявам се Видин да стане един от значимите фестивални центрове на Балканите(Видео)

„Развитието на културата е сред приоритетите на общинското ръководство и изминалата почти една година от настоящия мандат ясно го показва“. Това заяви кметът на община Видин д-р Цветан Ценков на съвместна пресконференция с директорите на Драматичния театър – Дейвид Славчев, на Симфониета Видин – Мирослав Кръстев, и на Държавен куклен театър – Павлинка Трифонова. Пресконференцията се проведе по повод старта на новия театрален сезон, като ръководителите на културните институти обявиха какво могат да очакват почитателите им през следващите месеци и заявиха готовност за съвместна работа за развитието на културата във Видин.

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков използва случая, за да представи визията на общинското ръководство за развитие на културната сфера, с оглед използване на потенциала, който Видин има. Градоначалникът обяви, че тези усилия срещат подкрепа и от страна на Министерство на културата, в лицето на министър Боил Банов и неговите заместници.

„Всички те виждат във Видин един огромен потенциал, само ние, видинчани, не го виждаме, което за мен е доста стресиращо. Какво искам да кажа?! Пак с много двуяки чувства понеже сме в тази сграда. Мина един доста сериозен ремонт, а вече един месец по-късно имаме счупени седалки, строителят не си е измил прозорците, не е изчистил като се качвате по тези стълби. И стигаме до това, че що за безумие да нямаш на тази уникална за Видин, за страната сграда, надпис“, каза д-р Ценков.

Кметът коментира, че директорът на театъра успял да обедини млади хора, които да започнат да работят в театъра и изрази надежда да продължават да идват още нови млади попълнения. Д-р Ценков напомни, че театърът е вече самостоятелно юридическо лице. В този ред на мисли той съобщи за някои бъдещи идеи на общинското ръководство:

„Втората крачка, която Община Видин ще направи е да създаде първия Общински културен институт“.

Идеята на Общината е в този Културен институт да се обединят усилията на всички културни институции в града, за да се покаже, че Видин е един от трите духовни центъра на България.

„Къде сте виждали в света срещу Митрополията, тоест традиционната религия, да имаш джамия, в съседство да имаш и „Синагога“? Всеки един от посланиците, който посети Видин през тези месеци на Covid-ситуация, беше очарован от Видин, но ние, видинчани, не сме очаровани“, посочи градоначалникът.

Според д-р Ценков, твърде негативно гледат видинчани на живота като цяло, а и на културно-историческото наследство на града. По думите му, Видин има огромно бъдеще в развитието на фестивалите. Кметът разкри една доста интересна новина, свързана с Международния фолклорен фестивал, който се проведе в началото на месеца. Той съобщи, че има уговорка с посланика на Ирландия в бъдеще да участват ирландски гайдари на фестивала, за да се види връзката между гайдите от Родопите и гайдите от Ирландия.

„Надявам се наистина следващата година да е много по-добра за нас и следващия сезон за театъра. Надявам се с Общинския културен институт наистина Видин да стане един от значимите фестивални центрове на Балканите, не на България, на Балканите. Защото можем да го постигнем, ако се обединим, и ако институциите си говорят помежду си“, подчерта д-р Ценков.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder