Масови протести в Испания

Масови протести в Испания

Хиляди хора в над 50 испански града участваха в протестни автомобилни шествия срещу спорна образователна реформа на лявото правителство, предаде ДПА, цитирайки Еуропа прес. Най-голямата демонстрация беше в Мадрид, където се включиха около 5000 автомобила.

Опозиционният лидер Пабло Касадо от Народната партия и дясната популистка партия „Вокс“ обявиха, че ще поставят въпроса пред Конституционния съд. „Законът е лош за националното единство“, каза Касадо. Реформата предвижда редица промени, включително испанският да престане да е единственият „официален език“ в образователната система. Предвижда се също така да се намали относителната тежест на религиозното обучение, срещу което е Католическата църква, информира БТА. Освен това се забранява на частните училища, които са частично финансирани от държавата, да отделят момчета от момичета в клас – нещо, което се отнася главно за управляваните от църквата училища.
Предвижда се регионите да могат да предоставят освободена от данъци земя само за строителство на обществени образователни институции. Местожителството също така ще играя по-голяма роля за определяне на училищата. Образователната министърка Исабел Селаа подчерта, че смисълът на реформата е да се предоставят равни възможности.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder