30 милиона души по света вече са имунизирани срещу COVID-19

30 милиона души по света вече са имунизирани срещу COVID-19

„В света вече има 30 милиона имунизирани, така че първоначалните колебания, страхове, всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става. Така, както пише в документите, профилът на безопасност е чудесен на тези ваксини, които ползваме до момента. Надявам се, че така ще бъде и със следващите 4, с които ще работим през годината“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев след имунизацията си срещу COVID-19.

Кунчев не изключва възможността масовата ваксинация да започне в края на април. Според него това е реалистично, стига следващата седмица ваксината на AstraZeneca да получи разрешение. „Количествата от всички производители се увеличават с много големи темпове особено след месец март. Ние вече в повечето райони довършихме първата фаза, започнахме работа с училища и със старческите домове и ще има възможност много бързо да преминем и към трета.“, каза главният здравен инспектор.
По повод случая със заразените с COVID-19 санитарка от Харманли и лекар от Хасково след поставянето на първата доза от ваксината, Кунчев коментира: „Много е ясно, че, когато имаме масово разпространение на заболяването, между първа и втора доза е достатъчно дълъг период, за да се срещнете с вируса и да развиете заболяването. Плюс това, след първата имунизация все още не се изгражда такъв висок титър на антитела, който да ви предпази, но във всички случаи има антитела и те правят заболяването по-леко. Точно така, както се е случило и с колегата от диспансера по белодробни болести.“
Главният държавен здравен инспектор заяви, че в четвъртък ще се вземе решение за мерките по отношение на моловете и ресторантите.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder