Кметът на Видин с поздрав по случай Международния ден на ромите

Кметът на Видин с поздрав по случай Международния ден на ромите

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион“, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон.

По случай деня на ромите кметът на Видин д-р Цветан Ценков отправи поздрав към тях. В него той отбелязва, че 8 април не е случайно избрана дата – свързана е с почитта към жертвите на Холокоста от ромския етнос и ни напомня колко важно е да съхраним разнообразието в нашето общество. „Затова аз, както и цялото ръководство на Община Видин винаги сме се водили от принципа за равнопоставеност на видинските граждани – независимо от тяхната етническа принадлежност. Това е начинът да живеем, както и досега, в среда на толерантност и взаимно уважение и да постигнем общата ни мечта – просперитета на нашия роден Видин“, подчертава градоначалникът. Д-р Ценков приветства жителите на общината от ромската общност за това, че в съвременния глобализиращ се свят съумяват да запазят своята уникална култура, традиции и обичаи и им пожелава здраве, късмет и много поводи за гордост.

Всяка година във Видин Международният ден на ромите се отбелязва с провеждане на кръгла маса и възпоменателна церемония на брега на река Дунав, където във водата се хвърлят червени карамфили в памет на жертвите на Холокоста от ромския етнос. Заради епидемичната ситуация тези традиционни прояви сега не бяха организирани, съобщиха от общината.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder