Британският вариант на Ковид-19 не увеличава тежестта на заболяването

Британският вариант на Ковид-19 не увеличава тежестта на заболяването

Британският вариант на новия коронавирус, противно на предишните опасения, не увеличава тежестта на инфекцията. Това показват две нови проучвания, проведени във Великобритания.

Вариантът на вируса, който бе изолиран първо в страната, обаче се разпространява по-бързо от другите мутации на коронавируса, показват изследванията, публикувани от специализирани научни издания на списание „Лансет“ (The Lancet).

В първото проучване са наблюдавани над 300 пациенти с коронавирус в две градски клиники в Лондон в последните два месеца на миналата година.

Тежестта на симптомите и делът смъртните случаи в двете групи са сравними, но при заразените с британския вариант изследователите открили по-висок вирусен товар, т.е. по-голям брой на вирусните частици в техните кръвни проби.

Второто проучване обхваща около 37 хиляди души, използвали приложение за съобщаване на симптоми на медицински лица от края на септември до края на декември 2020 г.

Учените не са открили статистически значима връзка между броя на пациентите с британски вариант на вируса в определен регион на Англия, Шотландия или Уелс и броя на случаите на тежък Covid-19.

Репродуктивният индекс при британския вариант обаче е 1,35 пъти по-висок от този на първия вариант на коронавируса.

Източник:БНР

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder