Топ вести
Уволниха здравния министър на Румъния

Уволниха здравния министър на Румъния

Румънският премиер Флорин Къцу уволни днес здравния си министър, като каза, че иска да укрепи доверието в държавните институции, докато се борят с пандемията от Covid-19, предаде Ройтерс.

Този ход обаче създава потенциална опасност за десноцентристкото правителство, отбелязва агенцията.

Уволнението на здравния министър Влад Войкулеску бележи първата значима промяна в управляващата коалиция след парламентарните избори през декември. След вота коалиция формираха либералите на Къцу, десноцентристкият Съюз за спасение на Румъния – ПЛЮС (ССР-ПЛЮС), който подкрепя министъра, и Демократичният съюз на унгарците.

Трите формации разчитат на около 56% от местата в парламента, но това мнозинство зависи от съгласието между лидерите им по управленски въпроси.

„Винаги съм казвал, че за да имаме успех в битката с пандемията, е необходимо доверие в институциите“, каза Къцу след уволнението на министъра.

„За да бъде осигурено доверие в държавните институции, реших да направя промени във върха на здравното министерство. Аз силно вярвам в правителствената коалиция“.

Къцу не даде повече подробности.

Войкулеску (37 г.), който е икономист, бе обещал да направи здравеопазването и държавните болници по прозрачни, но това се натъкна на съпротива от политици и политически назначения на шефове на болници.

Снимка:Румънски премиер Флорин Къцу

Източник:БНР

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder