Отбелязваме Международния ден на Земята

Отбелязваме Международния ден на Земята

Международния ден на Земята отбелязваме на 22 април.
От „Зелени Балкани“ посочват, че всяка година над един милиард души от 192 страни по света се включват в инициативата за отбелязване на Деня на Земята.
и, посочват природозащитниците.
„Зелени Балкани“ представят ползите, които ние хората получаваме от природата и се наричат екосистемни услуги. Това са сладководни екосистемни услуги, които включват реки, потоци, язовири, езера и други влажни зони, и играят роля в поддържането на здрави екосистеми по целия свят.
Кръговратът на хранителни вещества е една от услугите, която има широк ефект в местообитанията, отбелязват природозащитниците и допълват, че предпазването от наводнения е друга услуга, която ни предоставят сладководите екосистеми. В допълнение, крайбрежната растителност като дървета и треви, стабилизират бреговете и предпазват от ерозия.
Други важни са горските екосистемни услуги. Около 30 на сто от сухоземната територия на планетата – от тропиците до тундрата, е покрита с гори и е дом на близо 80 процента от видовете на Земята – от царството на животните, растенията гъбите и микроорганизмите.
В допълнение, горите предоставят храна, гориво, чист въздух, питейна вода, редуцират наводненията и предпазват от ерозия почвата. След океаните, горите са най-големият абсорбатор на въглероден диоксид на Земята, отбелязват от „Зелени Балкани“.
Те посочват, че най-общо екосистемните услуги могат да бъдат разделени на поддържащи: създават условията, необходими за осигуряването на всички останали екосистемни услуги, например фотосинтеза или почвообразуване; материални – всички продукти, произхождащи от екосистемите, например храни, влакна, горива, билки и медицински растения, питейна вода; регулиращи – способността на екосистемите да регулират важни естествени природни процеси, например регулиране на климата, на качеството и количеството на водите и др. Към тях се добавят и културни услуги – нематериалните ползи от екосистемите, например естетичната и развлекателна стойност на пейзажа.
Чрез дейността си ние често експлоатираме природните ресурси, оказвайки влияние върху способността на екосистемите да ни предоставят своите ползи, напомнят от „Зелени Балкани“ в Деня на Земята.

Източник Дарик нюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder