Рекорден брой секции зад граница ще бъдат разкрити за предсрочните избори

Рекорден брой секции зад граница ще бъдат разкрити за предсрочните избори

В над 500 секции българите зад граница ще могат да упражнят правото си на глас на 11 юли. Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия, предаде dariknews.bg.

Говорителят на комисията Росица Матева обясни, че до момента за участие в парламентарните избори се е регистрирала само една партия.

Рекорден брой секции извън страната ще има. Стартира процедурата по подаване на заявленията на избирателите до консулствата. Очакваме на тези избори да осигурим на българските граждани зад граница възможността да гласуват нормално, без да се образуват ужасяващи опашки. Логистиката за изборите в чужбина е един от най-сложните въпроси. Обсъждаме как да организираме изборите и разяснителната кампания извън страната“, каза и говорителят Цветозар Томов.

От Комисията обявиха, че в близките дни ще бъде открита платформата за подаване на електронни заявления. Така избирателите извън страната ще разполагат с близо месец за подаване на заявления. Машини ще има навсякъде, където има повече от 300 желаещи да гласуват.

На брифинга стана ясно още, че ще са необходими вероятно около още 1000 машини за гласуване на предстоящите избори. За частичните местни избори на 27 юни ще трябват още около 200 машини, за секциите в чужбина – около 240.

В още 700 секции в страната се обмисля да бъде поставено повече от едно устройство, тъй като на предните избори в тях са гласували над 450 гласоподаватели.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder