Белоградчик чества 171 години от въстанието в Северозападна България от 1850 лето (Снимки)

Белоградчик чества 171 години от въстанието в Северозападна България от 1850 лето (Снимки)

Под патронажа на вицепрезидента на Република България – г-жа Илияна Йотова, в Белоградчик тържествено бе отбелязана 171 годишнината от въстанието Северозападна България от 1850 лето.

Гости на тържеството бяха Огнян Асенов – областен управител на област Видин, Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, Владан Радованович – представител на община Княжевац, Република Сърбия, акад. Пламен Карталов – директор на Софийска опера и балет, кметове от съседни общини, директори и управители на институции, представители на политически партии, ученици и гражданство, съобщиха от пресслужбата на общината.
Тържествена панихида отслужи Видински митрополит Даниил в съслужие с свещеноиконом Рафаил – архиерейстки намесник на Белоградчишка духовна околия. Г-жа Илияна Йотова, г-н Огнян Асенов и инж. Борис Николов положиха цветя на гробовете на инициаторите на въстанието.
Гости и граждани се включиха в литийното шествие от храм „Св. вмчк Георги Победоносец” до Паметника на загиналите въстаници до Белоградчишката крепост.

Вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова произнесе слово: „С 50-60 пушки хората тук се изправиха срещу мощната турска империя. Четвърт век преди Априлското въстание пламна целият Северозапад, хиляди поробени българи бяха свободни в душите си, бяха смели, защото пред родолюбието, волята за свобода и вярата нито едно оръжие няма сила.
Паметта за първото самостоятелно организирано въстание на Северозапада, за пролятата кръв и за неизмеримата жажда за свобода трябва да пазим и да предаваме на поколенията. Защото народ, който не знае миналото си, няма бъдеще. Както пише Владимир Зарев в романа си „Лето 1850“, който увековечи въстанието: Народ без памет е като къща без врата, всеки може да влезе в него“ заяви вицепрезидентът.
Тя допълни, Белоградчик привлича не само с магнетичната си природа, но и с трудолюбвите си хора, които заслужават възможности за развитие. „Местната власт полага всички грижи, но е необходима по-голямата подкрепа на държавата. От реална подкрепа с реални резултати, а не от стратегии на хартия, се нуждае Северозападът“, заяви г-жа Йотова.

В словото си кметът на общината – инж. Борис Николов, припомни историческите събития от преди 171 години, акцентирайки върху факта, че: „Това е въстанието, което постига до голяма степен и своите жадувани икономически и социални свободи…“
Значимостта и ролята на въстанието в историята на България подчерта в словото си г-жа Йотова – вицепрезидент,: „Пред волята, пред вярата, пред желанието и жадуваната свобода, пред родолюбието и обичта към род и родина не може да се изправи нито едно оръжие, защото тези качества, тези чувства са много по – силни. Тези хора дадоха живота си, дадоха го, за да я има днес България, да ни има всички нас.“

Положени бяха венци и цветя на паметника на обезглавените ръководители на въстанието. Честването завърши с тържествена заря.


Снимки:Община Белоградчик

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder