Топ вести
Главният прокурор на ЕС пристига в България

Главният прокурор на ЕС пристига в България

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение в България, съобщиха за БНР от европейската прокуратура.

Кьовеши ще се срещне с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, главния прокурор Иван Гешев и неговите заместници, 4-та европейски делегирани прокурори и членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщиха за „Хоризонт“ от европейската прокуратура.

Утре по обяд Кьовеши ще даде пресконференция.

Очаква се европейският главен прокурор да постави въпроса за непопълнената квота за български делегирани прокурори. От предложените от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет десет магистрати, Колегиумът на институцията одобри само четирима. Миналата седмица Прокурорската колегия прекрати процедура и отложи за по-нататък решението дали да открие нова.

Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години, след като по предложения регламент от 2013 година от Европейската комисия не бе постигнат консенсус от страните-членки. През 2017-та година 17 от тях поискаха предложението да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските лидери също не се разбраха по въпроса.

Същата година 16 държави уведомиха институциите, че ще започнат да работят по нейното създаване чрез засилено сътрудничество по член, по който не се изисква одобряване от Съвета. Трудно бе постигнато съгласие и около фигурата на главния прокурор, след като лявоцентристкото правителство на Румъния опита да бламира избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент чрез своите евродепутати.

В момента в европейската прокуратура участват 22 страни-членки, сред които и България.

Извън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder