Кипър започва ваксинация на 16-17-годишните

Кипър започва ваксинация на 16-17-годишните

Кипър разширява имунизационната си програма срещу коронавирус и започва ваксинация на 16-17-годишните, обяви днес здравното министерство. На тийнейджърите ще се поставят само препаратите с иРНК технология.

Решението за включване на непълнолетните е взето за допълнителна защита на общественото здраве и е въз основа на препоръките на Кипърското педиатрично общество, се казва в съобщението на здравното министерство. Досега националната ваксинационна програма обхващаше само пълнолетното население, над 18 години.

Промяната идва след последните тревожни данни за разпространението на вируса в страната. Почти 30% от новите положителни случаи са при тийнейджъри на възраст 15-18 години, които са с повишена социална активност и с увеличен брой контакти.

Целта е да се защитят младите хора, техните семейства и приятелска среда. Навременната ваксинация на учениците ще допринесе и за безпроблемно начало на учебната година през септември с физическо присъствие, посочва министерството.

Електронният портал за заявки за ваксиниране на 16-17-годишните ще действа от сряда. Изисква се да бъде представено писмено съгласие от двамата родители.

До събота почти 64% от населението в Кипър са получили поне една доза от ваксината, а близо 48% са завършили ваксинацията си.

Източник:БНР

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder