Почитаме светите апостоли Петър и Павел

Почитаме светите апостоли Петър и Павел

Християните днес почитат светите апостоли Петър и Павел. В България денят е известен още като Петровден.

Свети апостол Петър е един от любимите ученици на Исус и следва Спасителя неотлъчно до Възнесението. Роден е в град Бетсаида в семейството на Йонас и Йоанна. Рожденото му име е Симон, а после е наречен Петър (от гръцки – камък) от Иисус Христос заради силната му вяра. Бил е беден рибар.

Брат му Андрей Първозвани – първият ученик на Иисус, го запознава със Спасителя и впоследствие Петър става негов най-приближен следовник. По време на съда над Иисус Петър се отрича от него три пъти, но после се разкайва искрено и получава опрощение от Божия син.

Св. Петър произнася първата проповед след Петдесетница, когато се смята, че Христос установява своята църква на земята. В живота си апостолът проповядва учението на Христа на много места по света. Умира в Рим през 67 г., разпнат от император Нерон. Бил е на 75 години.

Свети апостол Павел е роден с името Савел. Първоначално той е бил сред гонителите на християните. Приема Христа в сърцето си след случка, оказала се повратна за него. На път за Дамаск, където трябвало да арестува християни, той съзрял силна светлина, от която се чул глас: „Савле, Савле, защо ме гониш?… Аз съм Иисус, Когото ти гониш.“ Савел ослепял от ярката светлина. Три дни по-късно един от християните, когото той трябвало да задържи, се помолил за зрението му и той прогледнал.

След това Савел се покръстил, сменил името си на Павел и започнал да проповядва. Също като св. Петър той е разпнат на кръст на 29 юни 67 г.

Народните обичаи

Празникът има запазено място и в народния календар. Във фолклорната традиция св. Петър е приеман за ключарят на райските порти.

Смята се, че празненствата на Петровден служат за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и градушка. Традицията е да се заколи жертвено животно в чест на светците – обикновено петел. На 29 юни се отбелязва и празникът на българските занаятчии.

Имен ден празнуват Петър, Павел, Петя, Павлина, Петра, Павелка, Полина, Камен, Пенчо, Пейо.

Източник:dnevnik

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder