Топ вести
03.12.2023 - Програма за отбелязване на Коледните и Новогодишни празници във Видин
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
Туроператори и техни клиенти протестират пред президентството

Туроператори и техни клиенти протестират пред президентството

Туроператори излязоха на протест пред президентството. Причината са условията, които им се поставят за кандидатстване за държавна помощ и които според протестиращите са „неизпълними“ за част от фирмите в бранша.

Проявата е организирана от „Обединение Бъдеще за туризма“. С държавните средства в размер на 17,5 милиона лева трябва да се компенсират клиенти, чиито почивки и пътувания не са били реализирани заради пандемията от Covid-19 в периода март – декември миналата година.

Около 70 туроператори и техни клиенти се събраха пред президентството със сигнални жълти ленти, вързани над лакътя, и транспаранти, на които е изписано „Туроператори заедно за своите клиенти“.

Около 200 туроператора от цялата страна са засегнати от проблема. Министерско постановление поставя счетоводни изисквания, които туроператорите не могат да изпълнят, за да кандидатстват.

Тази сутрин те имаха срещи в Министерството на туризма, но по думите им срещите са завършили по разочароващ за тях начин.

Очаква се ресорното министерство да издаде методически указания към тях за начина на кандидатстване, но остава обвързване на дължимите суми към клиенти с изплатените към доставчици, което туроператорите обясняват така: Ако има задължение от 100 лева към клиент, а 20 лева към доставчик, туроператорът ще получи само 20 лева като компенсация, което е значително по-малко от сумата на целия пакет, която те дължат. Тъй като заради пандемията, те работят реално само в последния месец, няма откъде да вземат тези пари.

Туроператорите настояват за отмяна на текста в министерското постановление и отлагането на кандидатстването по програмата, което трябва да започне на 1 юли, с десетина дни.

Туроператорите обявиха чрез охраната на президентството, че очакват държавния глава да ги приеме. Преди дни те изпратиха и писмо, в което са го запознали с проблема.

По-рано представители на „Обединение Бъдеще за туризма“ заявиха, че няма чуваемост от Министерството на туризма, затова те настояват и за оставката на министъра на туризма Стела Балтова.
Павлина Илиева – председател на организацията, поясни:

„Искането ни за оставка – това е абсолютно крайна мярка. Ще протестираме пред президентството, защото самият президент заяви, че неговото служебно правителство идва с ясната заявка за законност и прозрачност. В момента нито имаме прозрачност, нито имаме законност. Така че затова ще бъдем пред президентството отпред и затова ще настояваме да се върне обратно правото на закона, за който ние в момента настояваме“.

Източник:БНР

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder