Юбилейна изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ гостува в къщата музей „Иван Вазов“ в Берковица (Снимки)

Юбилейна изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ гостува в къщата музей „Иван Вазов“ в Берковица (Снимки)

ВЪЛНУВАЩО ОТКРИВАНЕ НА ЮБИЛЕЙНАТА ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ…“
Вазовите дни продължават с юбилейна изложба на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов, която бе открита на 6 юли в къща музей „Иван Вазов“ в град Берковица, съобщиха от пресслужбата на общината.

Специални гости на събитието бяха Атанас Капралов – Директор на Националния литературен музей, Соня Кирицова – Ръководител отдел „Експозиции“ към НЛМ, Чавдар Петков – Главен счетоводител на НЛМ. Господин Капралов представи изложбата и изрази своето вълнение и възхищение от нашия град, от топлото и сърдечно посрещане на домакините. Присъстваха и Спаска Георгиева – Зам. – кмет на Община Берковица, Деян Еленков – Председател на ОбС – Берковица, Горан Атанасов – Председател на комисията по „Култура и образование” към ОбС– Берковица, граждани. По стар български обичай всички гости на празника бяха посрещнати с питка и шарена сол. Изпълнения на фолклорна група „Импулс“ с ръководител Димитър Веселинов докоснаха сърцата на присъстващите.

Изложбата съдържа 20 документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място в изложбата е отделено на семейството на поета – майката Съба Вазова, братята – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София. В изложбата са представени заснети ценни експонати от къщата музей „Иван Вазов“ – София, знак за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Изложбата е осъществена благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и ще остане в града до края на месеца.


Снимки:Община Берковица

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder