Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
ДБ пред президента: Този парламент има съдбовна отговорност да излъчи правителство

ДБ пред президента: Този парламент има съдбовна отговорност да излъчи правителство

Предизвикателствата пред страната ни изправят Народното събрание пред мисията да състави по възможно най-бърз начин легитимно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с „Демократична България“ преди връчването на мандат за съставяне на правителство, предава dariknews.bg.

Проблемите за решаване са много – контрол на изпълнителната власт, изкореняване на лобизма, демонтаж на порочния управленски модел. Но, искам да изостря вниманието към нещо, което касае бележките на ЕК към последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Изискванията на ЕС непрекъснато се увеличават. Към нас се предявяват вече тези изисквания като условия за отпускане на средствата. Става дума за ясен календарен график за преход и реформа в правосъдната система, заяви държавният глава.

Има изисквания за реформи в здравеопазване, пазарните механизми така, че икономиката да е поставена на ясни принципи, които да защитават собствеността и да стимулират инициативата. Посочва се неудоволетвореност от работата на БЕХ и се очакват дълбоки реформи по начина на управление на холдинга. Посочва се, че България е страната с най-голям относителен дял в ЕС с директно договаряне на поръчките в ЕС, без прозрачни и отворени конкурси. Това е не просто раздаване на пари, а инструмент за създаване на реформи. Те не могат да бъдат направени от служебния кабинет. Това изисква парламент с ясна реформаторска воля и правителство, обединени около общи принципи. Тогава тези средства ще бъдат отпускани и ще имат ефект, защото ще доведат до модернизация и реален икономически темп, заяви Радев.

Нас ни интересува как ще формираме трайна парламентарна конфигурация, която да излъчи правителство на трайната промяна. Не на всяка цена ще дадем подкрепата си, ние можем да сме в страни от това правителство и да бъдем добронамерена опозиция. Нашата подкрепа не е наша, тя е на 350 хиляди избиратели, които ни дадоха своя вот и ние разбираме, че ги представляваме просто временно. Така, че много внимателно ще дадем подкрепата си и само за нещо, което вярваме, че може да върви напред. Ако просто ще бъде претакване на неща, които до сега сме виждали – вярвам, че и без нас ще стане, заяви от своя страна Христо Иванов.

Този парламент има съдбовна отговорност да излъчи правителство. Служебният кабинет колкото и добре да се справя е кризисна мярка и не може да бъде трайното решение, категоричен бе той. Българският избирател ни даде сложна задача да решаваме – той не даде на никой самостоятелната възможност да управлява, той показа, че чака да поемем отговорност, а не постоянно да му връщаме топката. ДБ ще участва с пълнен принос във всяка роля – дали като пълноценен партньор, дали като участник, който дава подкрепа от страни, дали като опозиция. Надявам се да не се стигне до там, но ако мандата дойде до нас – ние имаме потенциал и ще участваме отговорно, увериха президента от ДБ.

Източник:dariknews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder