НС изслушва министрите на вътрешните работи и на правосъдието във връзка с искането за отстраняването на главния прокурор

НС изслушва министрите на вътрешните работи и на правосъдието във връзка с искането за отстраняването на главния прокурор

Депутатите изслушват днес служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието – Бойко Рашков и Янаки Стоилов, във връзка с искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

В началото на изслушването депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов, вносител на искането за изслушване, определи решението от вчера на Висшия съдебен съвет да отхвърли искането за прекратяването мандата на главния прокурор, като недопустимо.

Бойко Рашков подчерта, че материалите за сигнала за нарушения на Иван Гешев е събиран повече от година, предаде БНР. Те са от различни професионални организации. По думите на Рашков главният прокурор неправомерно е разпространил факти, събрани със СРС, които по закон се използват само за нуждите на наказателното производство.

„Множество адвокатски колективи, няма да пропусна Хелзинкския комитет, Висшия адвокатски съвет, фондация Български адвокати за правата на човека и други. На тези сигнали Висшият съдебен съвет не е обърнал абсолютно никакво внимание. А сега, когато същите тези сигнали съставляват част от този материал, внесен вчера от министъра на правосъдието, се казва, че са с изтекли срокове. Оттук всеки от вас може да си направи извода, дали във ВСС някой е имал намерение да ги разглежда“.

„Досегаем е главният прокурор у нас юридически. И както видяхме вчера – недосегаем е нашият главен прокурор фактически. Защото ВСС очевидно съмнявам се, че се състои от членове, както повелява Конституцията и Законът за съдебната власт, от представители с високи професионални и нравствени качества“, каза Рашков.

Заявката за изслушване на Рашков и Стоилов Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ дойде още преди новият парламент да започне работа. Това беше и една от първите инициативи на формацията в сряда.

Изслушването на двамата министри е единствена точка в дневния ред на днешното пленарно заседание.

Снимка: БГНЕС

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder