Топ вести
Напрежение между ИТН, ДБ и ИБГНИ за бъдещия кабинет

Напрежение между ИТН, ДБ и ИБГНИ за бъдещия кабинет

След дни на преговори между парламентарните групи на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и експертни срещи в търсене на общи политики, посоки, виждания и приоритети, отношенията се обтегнаха, а надеждите за съставяне на правителство започнаха да намаляват.

Вчера с декларация от парламентарната трибуна „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ поставиха условие към първата политическа сила – управление без подкрепа на ГЕРБ и ДПС, а след това проведоха и индивидуални консултации помежду си. Днес от ИТН втвърдиха тона и изразиха учудване и разочарование от променените позиции на ДБ и ИБГНИ. Председателят на партията Тошко Йорданов първо прочете декларация от парламентарната трибуна, а след това с още представители на ИТН дадоха брифинг, за да отговорят на многото журналистически въпроси към тях.

„Какво се случи през тези четири дни, че „Демократична България“ се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е недопустимо и неприемливо“, заяви от трибуната Йорданов и попита какви игри се играят в 46-ото Народно събрание.

„Вчера от съпредседателят на „Демократична България“ прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет. Четири дни преди тази декларация по инициирана от „Има такъв народ“ среща тук в това Народно събрание политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на „Демократична България“, каза той и уточни, че на тази среща от ДБ не са имали никакви претенции към персоналния състав на Министерски съвет.

„Ние отскоро сме в политиката и разбираме, че е мръсна игра. Ние няма да играем по вашите правила! Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате“, отбеляза още той.

Готови са съставът и структурата на проектоправителството на „Има такъв народ“, вратата за разговори с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е отворена, заяви Тошко Йорданов и още веднъж уточни, че имената ще станат ясни, след като получат от президента мандат, който самият им кандидат за премиер трябва да вземе, както е по конституция. След това съставът и структурата на Министерския съвет ще бъдат обявени в парламента.

„Съставът може да е от светци, но, ако няма подкрепа, това няма никакво значение“, коментира Йорданов като припомни, че условието на другите две формации е било да водят разговори по конкретни политики. Затова и ИТН са изтеглили първия кабинет и са започнали консултации за политики.

„Предполагахме, че, ако вървяха нещата, както вървяха до вчера, до края на седмицата щяхме да приключим с изясняване на детайлите и в партньорски тон имахме желание да ги запознаем кого издигаме за премиер и министри“, разкри намеренията на политическата си сила Йорданов.

„Ако отидем на избори в момента, вината ще е на ДБ и ИБГНИ, защото при тях е решението“, обобщи той.

Не закъсня реакцията на другите две политически формации в този задочен спор.

„Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство“, коментира в кулоарите на парламента лидерът на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов.

По думите на Христо Иванов, от ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН.

„На нито един от принципните въпроси, отправени от нас, не получихме отговор. Ние попитахме първо, ще има ли ясен, политически ангажимент по отношение на определени политики, или просто ще продължим да си водим раздумки? Второ, поставихме въпроса за важността на хората, които ще бъдат предложени и за техните качества. И дадохме пример с трима души, които самите ИТН са канили в състава си. И трето, формулата, която ще бъде предложена, да бъде осъзнато и целенасочено разграничена от ГЕРБ и ДПС. На нито един от тези въпроси не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти с търговски спор и квалификации от Наказателния кодекс, като се надявам, че това е въпрос на неумение от страна на колегите да си формулират тезите“, допълни Иванов.

От „Демократична България“ все пак заявиха, че остават конструктивни и в очакване от „Има такъв народ“ да покажат състав на МС, да дадат формулата и да кажат дали ще има ясни политически анжагименти по конкретни политики.

„Ние не сме се отказали от това отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено такова правителство“, посочи Христо Иванов.

Председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова, пък, посочи, че ДПС са започнали да поставят условия за подкрепа на следващия парламент.

„Ние настояваме за споразумение с „Има такъв народ”, с което да бъдат разписани политиките, за които ние настояваме. И с ясен ангажимент, че участие на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове няма да има – това е нашето условие“, подчерта тя и беше категорична, че те трябва да бъдат в изолатора за следващите 4 години.
Източник:dariknews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder